Historie

 

   
 

 

In 1849 bouwt kolonel van de geneeskundige dienst Dr. E.C. Ninaber, voor zijn in 1847 te vroeg weduwe geworden nicht Johanna Elisabeth Ninaber-Biben, het neoclassicistische landhuis De Voordam.  Zij bewoont het huis met haar twee jonge kinderen, haar zoon Adrianus Johannes zal later burgemeester van Hellendoorn worden (1875 - 1895). 
De naam De Voordam verwijst naar de oude Havezate Den Dam die hemelsbreed ongeveer 200 meter achter het huidige huis lag. 
Ninaber was een neef van de eigenaar van Den Dam.  Dit eeuwenoude kasteeltje (met naar verluidt 200 kamers) werd in 1862 afgebroken.  De overige familieleden beschouwden, wanneer zij niet in Amsterdam waren, vanaf toen De Voordam als het huis van de familie.


Van 1894 tot 1933 is De Voordam in bezit van de directeur van de plaatselijke zuivelfabriek 'Het Reggedal'.  Zoals in die tijd gebruikelijk had hij ook meerdere bestuursfuncties o.a. als wethouder en medeoprichter/bestuurder van de Boerenleenbank.  Uit deze periode zijn veel foto's beschikbaar.

 
Door veiling wordt in 1933 de gemeente Hellendoorn eigenaar en heeft De Voordam tot 1981 diverse bestemmingen gehad.  Voor de Tweede Wereldoorlog is het enige tijd hotel en pension geweest met een "groote lommerrijke tuin en bosch".


In de zestiger jaren van de vorige eeuw is er zelfs sprake van afbraak met als doel er een nieuwe burgemeesterswoning te bouwen.  Echter in 1970 wordt Huize De Voordam op voorspraak van de Provincie op de lijst van Rijksmonumenten geplaatst.  De gemeente Hellendoorn overweegt alsnog De Voordam te restaureren en als burgemeesterswoning te gaan bestemmen.  Gezien de hoge kosten die dit met zich mee zou brengen wordt van dit initiatief afgezien.  Jaren later worden huis en erf via een openbare inschrijving verkocht. 


Sinds 1981 weer in particuliere handen is het huis ingrijpend gerestaureerd.  Vanaf 2010 zijn wij de trotse eigenaren van dit uniek gelegen historisch object en hebben wij o.a. het koetshuis op het voorplein vervangen.  De moestuin met kippen zorgt voor kruiden, bloemen en verse eieren.  En Hellendoorn voorziet in terrassen en restaurants waar onze gasten zeker een keuze uit kunnen maken...